Så här går det till att vara jourhem

Jourhem innebär ett tillfälligt hem för en eller fler hemlösa katter som inte kan tas in på katthemmet eller som är i behov av extra omsorg. Du har hand om katten och ger den vad den dagligen behöver tills ett lämpligt adoptivhem hittas eller en plats på katthemmet blir ledig. Det kan handla om några veckor eller några månader som katten behöver få bo hos dig. Det är ofta en fördel (ej krav) om du har andra katter. Glöm inte att vaccinera dina egna katter.

Vi söker jourhem till alla olika typer av katter.
Vilken/vilka typer av katt kan du tänka dig att ha hand om?
Klicka på de olika benämningarna här för att läsa mer:


Det vi kallar "skyggis": En katt som kommer gömma sig för dig i ett antal veckor och då bara komma fram när du sover eller är i annat rum. Det går inte att röra katten än på många veckor/flera månader. Den kan fräsa, riva och bita om man sträcker fram handen till den, så låt den vara. Dessa typer av katter behöver att du struntar i dem, bara ger mat, vatten och skydd. Så småningom kommer den våga komma fram mer och mer, bli lugnare och lite nyfiken på dig, stanna kvar i fönstret istället för att fly när du går in i rummet, våga ta en godis du kastar till den trots att du tittar på, osv. Det kan tyckas ta lång tid om man inte är van, men även dessa katter blir trygga och trevliga med mycket tid, tålamod och förståelse.
Det är inte svårt att ha hand om en sån här katt, snarare ganska enkelt och oerhört givande om man har tålamod och förståelse för att katten inte är social eller klappbar. Är man ok med det så kommer man lära sig mycket om både katters beteende och sitt eget samspel med dem. Man lär sig hur katten reagerar på ens eget beteende och rörelsemönster, och man lär sig att uppskatta även de allra minsta framstegen. Läs gärna mer på de övriga rubrikerna, för att förstå utvecklingen från skyggis till halvskyggis, fegis och så småningom tam katt.
OBS! Dessa katter är ofta rymningsbenägna under sin tid som rädda, så det är strikt stängda fönster som gäller, ingen katt i rummet man vädrar i, inga glipor, halvt nätade balkonger etc.

(Klicka på rubriken igen för att dölja denna info)

Det vi kallar "halvskyggis": En katt som kommer gömma sig mycket första veckorna, sen vara framme och umgås med de andra djuren, men fortfarande sky människor och inte vilja bli klappad. Den behöver att du är lugn och mjuk och inte yvig i rörelserna, att du försöker vänja den vid händer och att umgås när katten är lugn, för att vinna dess tillit. Fräs och flyktbeteende är vanligt om man närmar sig för fort eller om katten känner sig trängd, då får man ta det lite långsammare och klura ut hur man ska röra sig och närma sig katten för att den ska reagera så lite som möjligt. Så småningom kommer katten våga vara i närheten av dig, ta godis ur din hand, låta dig leka med den, osv. Katten blir en del av familjen, men vill inte ännu att man klappar.
Det är oerhört givande att ha en sån här katt, om man har tålamod och förståelse för att katten inte är social eller klappbar. Är man ok med det så kommer man lära sig mycket om både katters beteende och sitt eget samspel med dem. Man lär sig hur katten reagerar på ens eget beteende och rörelsemönster, och man lär sig att uppskatta även de allra minsta framstegen. Läs gärna mer på de övriga rubrikerna, för att förstå utvecklingen från skyggis till halvskyggis, fegis och så småningom tam katt.
OBS! Dessa katter är ofta rymningsbenägna under sin tid som rädda, så det är strikt stängda fönster som gäller, ingen katt i rummet man vädrar i, inga glipor, halvt nätade balkonger etc.

(Klicka på rubriken igen för att dölja denna info)

Det vi kallar blygis/fegis: En katt som uppskattar kel och mys men som är harig och inte vågar röra sig fritt i hemmet än. Agerar sällan aggressivt, utan fräser och/eller flyr om man närmar sig för fort. Mjuka långsamma rörelser, många mutor och mycket lek stärker självsäkerheten och katten kommer bli mindre harig.
Det är väldigt utvecklande att ha en sån här katt. Man lär sig vara mjuk och lugn, och man lär sig förstå hur katter fungerar på ett djupare plan. Har man tålamod, förståelse och är mjuk, så kommer man finna utvecklingen ihop med en sån här katt oerhört givande och lärorik.
OBS! Dessa katter är ofta nyfikna på öppna fönster och dörrar men är för fega för att våga ta sig in igen om de väl råkar ta sig ut. Det är därför strikt stängda fönster som gäller, ingen katt i rummet man vädrar i, inga glipor, halvt nätade balkonger etc.

(Klicka på rubriken igen för att dölja denna info)

En tam katt är i regel kelig och trevlig när den väl vant sig vid sin nya miljö (det kan ta timmar, dagar eller veckor innan den kommer fram från under soffan och blir social, alla är olika). Alla är på sina egna olika vis; Självständiga/”plåster”/lugna/väldigt aktiva/mysiga/lite osociala. OBS! Även helt trygga katter är ofta nyfikna på öppna fönster och dörrar men är ofta för fega för att våga ta sig in igen om de väl råkar ta sig ut. Det är därför strikt stängda fönster som gäller, ingen katt i rummet man vädrar i, inga glipor, halvt nätade balkonger etc.

(Klicka på rubriken igen för att dölja denna info)

Vissa katter har inte lärt sig kontrollera sitt humör och hantera frustration, och är därmed lite "vassare" än andra; de kan uppfattas som oberäkneliga, lättirriterade och mer eller mindre aggressiva, och kan ta till tänder och/eller klor om de blir irriterade. Man behöver lära sig kattens signaler och vad som triggar den, för att kunna undvika det och på så vis hjälpa katten att sluta känna sig tvungen att ta till beteendet. Man hjälper katten att "lära om, lära rätt". Man måste även förstå vikten av att inte "jävlas" med katten för att man tycker att det är roligt, eftersom det kommer förvärra beteendet.
Man behöver vara bestämd på ett mjukt sätt, inte vara rädd för att katten kan riva eller bita om man inte är tillräckligt lyhörd eller respektfull emot den, ha stort tålamod och var lyhörd på små små signaler.
Dessa katter kräver ofta lite mer mental stimulans än andra, inte alltid jättemycket närkontaktslek eller kel eftersom irritationen kan triggas fram lättare när katten är uppspelt, utan snarare ge den tankenötter och jaktlekar. Att ha hand om en sådan katt och lära sig samspela med den är oerhört lärorikt och väldigt speciellt, vilket är väldigt användbart i all kontakt med alla andra typer av katter.

(Klicka på rubriken igen för att dölja denna info)

En okastrerad hane bör bo i lättstädat utrymme så länge eftersom kiss av kastrerad hane luktar skarpt och man vill undvika det på möblerna. Stora badrum är jättebra som lösning tills den hunnit kastreras.
Den kommer att kastreras snarast möjligt.

(Klicka på rubriken igen för att dölja denna info)


Det händer ibland att sjuka eller skadade katter behöver få ett jourhem. De behöver extra omvårdnad och uppsikt, samt medicinering, sårvård och/eller strikt skonkost. Medicinering innebär ofta att man får vara påhittig, envis och bestämd för att få i katten tabletter, örondroppar eller ögonsalva. Det är oerhört välbehövt med jourhem som har erfarenhet av medicinering, men också ett bra tillfälle att få lära dig mer om djursjukvård. Självklart får du mycket stöttning av din kontaktperson och av resten av gänget i föreningen, som alla är duktiga på att hjälpa varandra.

(Klicka på rubriken igen för att dölja denna info)

Anmäl dig genom att ringa till Kicki på 0580-125 69, mejla till info@orebrokatthem.com
eller fylla i vårt formulär genom att klicka på kattbilden till höger eller på länken längst ner.

Läs dock igenom texten här på sidan först (både genom att klicka på de fetmarkerade benämningarna ovan, och texten här nedanför), så du får förståelse för vad det innebär att vara jourhem.


Som jourhem kommer du att få en kontaktperson som kan ge dig råd, hjälp och stöd. I samråd med din kontaktperson tas alla beslut gällande katten. Du kommer att få så mycket information som möjligt av oss om kattens bakgrund för att ge er de bästa förutsättningarna inför den nya bekantskapen. Vi har även en facebookgrupp för alla volontärer (personal, styrelse, kontaktpersoner, jourhem) där man gärna får lägga upp bilder på sin jourkatt, dela erfarenheter samt be om råd.

Vi kommer att tilldela dig en katt som passar ditt hem och den kattvana och de möjligheter du har. Det handlar oftast om katter som behöver jourhem snabbt och som vi sällan har så mycket information om. Därför önskar vi att du som anmäler dig som jourhem har förståelse för att du blir den som får i uppdrag att lära känna katten och dess behov, för att vi ska kunna hitta det perfekta nya hemmet åt den.

Katterna behöver mer eller mindre veterinärvård. Alla könsmogna katter kastreras, ID-märks och vaccineras. Vi samarbetar med bland annat Karin Simonsson utanför Fjugesta. Örebro Katthem bekostar veterinärvård och mediciner. Alla eventuella veterinärbesök måste ske i samråd med ens kontaktperson.

Kattmat och kattsand samt andra tillbehör står man i regel själv för som jourhem, dock finns oftas torrfoder att få samt toalådor att låna. Om man behöver stöttning med mat och sand för att kunna vara jourhem bör man ange det i anmälan, eller rådgöra med sin kontaktperson om behovet uppstår senare. På grund av vår ansträngda ekonomi kan vi inte erbjuda dig något ekonomiskt stöd.

Alla jourhemskatter måste hållas inomhus.

Katten tillhör Örebro Katthem och det är genom oss som all utplacering i varaktiga hem sker. De bestämmelser som gäller för katter bosatta på katthemmet gäller även för katter placerade i jourhem. Din kontaktperson kommer att informera dig mer om detta och se till att missförstånd inte uppstår. (Du får mer än gärna leta efter permanenta hem till katten, eller kanske rentav adoptera den själv, men adoptionen måste godkännas av din kontaktperson.)

Råd till dig som tar hand om en skygg katt


Rädda liv - bli jourhem!