När katten blir gammal
Sammanställt av Emma Erensjö för Örebro Katthem


När en katt blir äldre förändras mycket i kroppen, precis som hos oss människor.
Men det finns saker som vi kan göra för våra fyrfota vänner för att underlätta deras liv!… En katt blir med åldern mer stillsam och sover mer än förut. Men även om den blivit till åren är det bra att leka med den för att behålla rörligheten.

… Rutiner är viktiga för alla katter, men mer påtagligt hos en äldre katt. De gillar sällan när det händer för mycket runt dem som oljud och småbarn som kan verka skrämmande. Tänk också på att en gammal katt kanske inte passar ihop med en liten lekfull kattunge som ständigt är full av energi. Den behöver någonstans där den kan få gå undan och få lugn och ro.

… Äldre katter blir känsligare för kyla ­ se till att den har en varm och dragfri sovplats att vila sig på. Kanske invid ett element.

… Med åldern försämras kattens lukt- och smaksinne vilket gör att den äter mindre. Även förmågan att ta upp näringen förändras. Ge katten ett sk seniorfoder så får den lättare i sig det den behöver.

… Gör regelbundna hälsokontroller hos din veterinär för att tidigt upptäcka ålderssjukdomar som njurproblem m m. En tidig behandling kan ge din katt fler bra år på ålderns höst och bättre livskvalité.

… En äldre katt som är överviktig får lättare problem med sina leder och stelhet. Se till att hålla en bra idealvikt för just din katt, dietfoder kan vara ett bra alternativ till dessa katter under en tid.

… Glöm inte att vaccinera din katt även om den är innekatt, kattsnuva och kattpest kan spridas från utekatter till din katt via dina skor.

… Tandsten är en ålderskrämpa som man bör hålla efter så den inte leder till inflammation och tandlossning. Be din veterinär kontrollera tänderna och eventuellt ta bort tandsten för att förhindra detta. Men om katten ändå tappar tänder eller blir dålig i sin mun får man anpassa maten så den blir lättuggad.

… Synen och hörseln hos en äldre katt kan försämras, och i vissa fall blir katterna blinda. En innekatt som är van vid sin omgivning brukar klara sig bra på ålderns höst trots detta då den känner sin hemmamiljö och med hjälp av morrhåren kan navigera rätt ändå.

… Klorna förändras också hos en gammal katt och blir grövre än tidigare. Därför behöver de klippas för att katten inte ska skada sig om den fastnar med klorna i t.ex. mattan.

… Honkatter som gått på p-piller och inte kastrerats får ofta juvertumörer eller förändringar. Misstänker du detta så kontakta genast din veterinär! Ju fortare katten kommer till veterinären desto större chans att man kan rädda den. Problemet kan lätt förebyggas genom att man kastrerar sin hona då hon inte planerats användas i avel, eller då hon inte längre ska ha några kullar. En huskatt ska alltid kastreras!

… Hankatter får lätt urinsten, något som man kan förebygga med rätt sorts foder. Kontakta din djurklinik om du är osäker på vad just din katt behöver.

… Se till att ha katten försäkrad för att kunna ge den all vård som den behöver. Ju tidigare man skaffar den desto lättare, är katten över 6 år behöver man i de flesta fall ett veterinärintyg på att den är frisk.Ge din vän ett värdigt slut!
Ingen katt ska behöva lida den sista tiden
­ låt kattens välbefinnande bestämma när det är dags att skiljas åt.


   << Tillbaka