Kattungen i sitt nya hem

När en katt flyttas så möts den inte bara av en helt ny okänd miljö som kan kännas ovan och skrämmande utan också av faktumet att den inte längre har med sig kullsyskonen och mamman. Att mötas av nya miljöer som den ännu inte är rustad för kan innebära stora utmaningar för den lilla katten.

Något som man kanske inte direkt tänker på också drabbar den nya familjemedlemmen är en massa nya bakterier som den inte är vad vid från den miljön den är uppväxt i. Dessa bakterier som tidigare fanns i ungens närmaste omgivning har den utvecklat ett skydd emot men nu blir den åter sårbar.


Foder
En kattunge har ett stort näringsbehov och kräver att man ger ett bra kvalitéfoder för att utvecklas på bästa sätt. Energibehovet hos en kattunge som just flyttat hemifrån är fortsatt stort och de behöver mer än dubbelt så mycket per kilo i kroppsvikt än de vuxna katterna.

Behov av kalk, vitaminer, proteiner och fett är stort under hela uppväxttiden och de kattungefoder som finns är utvecklade för att tillgodose de speciella behoven. Det näringsrika fodret är också bra då kattungarna har en kort matsmältningskanal och behöver energirik mat i små portioner ofta. Kattungefoder kan med fördel användas ända fram till dess att katten är ca 1 år och färdigväxt. Det är bra att använda sig av samma foder som kattungen fått hos uppfödaren/jourhemmet/katthemmet då en snabb övergång medför en stor risk för magproblem.


Diarré
En kattunge som just skiljts ifrån sin kull och mamma utsetts för stress, den hamnar i en ny miljö som också gör den mer känslig för infektioner och bakterier. Då kattungen har så stort energibehov och begränsad matsmältningskapacitet kan magen och tarmen lätt bli överbelastad, något som är större risk för om man ger den ett foder som inte är anpassat för kattungarnas behov. Drabbas en kattunge av diarré är det mycket viktigt att man snabbt får bukt på det eftersom den är mycket känslig för uttorkning och den obalans i elektrolyter med mera i kroppen som det innebär.
Kontakta alltid veterinär när din kattunge får matsmältningsproblem!


Förebyggande åtgärder
För att förebygga att kattens mage och tarm blir överbelastad bör man ge kattungen ett foder med högt energivärde (kattungefoder) och fördela måltiderna till flera tillfällen över dagen. Stärkelsen är ett problem för kattungarna som inte har utvecklat förmågan att bryta ner det och man bör därför se till att det foder man ger har en låg stärkelsehalt (max 25 %). Något som också kan försvåra upptagningen av näring hos kattungen är allt för fiberrik mat som ökar passeringstiden genom tarmen, medan för lite fibrer minskar passeringstiden och katten drabbas av andra problem.

Stress
En kattunge är väldigt känslig för stress och kan drabbas av något som kallas för ²toy cat-syndrom² (leksakskattsyndrom) då man genom att pyssla allt för mycket med den lilla katten, väcker den eller på annat sätt stör den. Katten kan då drabbas av kronisk stress som påverkar matsmältningssystemet med diarré som följd och alla de problem som det medför.

Avmaskning
Man ska vara noggrann med avmaskning av sin katt och det gäller även de små kattungarna som ofta bär på parasiter ­ även om man inte ser det i deras avföring o.dyl. Medel finns att köpa receptfritt på apoteket och olika märken tar olika sorters parasiter. Spolmask är den vanligaste parasiten som de kan infekteras med redan via modersmjölken, men även loppbandmask är något som drabbar de små.
Innan de fyllt 1 år har de en väldigt hög parasitbelastning, trots att de kanske inte börjat jaga och får i sig mask via bytesdjuren.


Källor: Svenska Katters Sida och Royal Canin
Sammanställt av Emma Erensjö