Skaffa kattunge?


De är så söta, ulliga och gulliga, busiga och mysiga… Alla älskar väl kattungar!MEN – är det verkligen en kattunge du vill ha?

Nog för att det är roligt med busiga kattungar, men har du tänkt på att de vill busa nästan HELA tiden, orkar du det? Har du tänkt på att de kräver rätt så mycket mer än en vuxen katt? Att kattungar behöver mer sällskap?
Vi på Örebro Katthem rekommenderar att man skaffar TVÅ kattungar, om man inte redan har en passande katt hemma.
Då de flesta kattungar är så fartfyllda och busiga med varandra kan en ensam kattunge bli väldigt påfrestande och rent av jobbig och oförskämd om den inte får en kattkompis att busa med. En understimulerad katt är en olycklig katt.

Få tänker på att en människa aldrig kan ersätta en kattkompis.

Har du en vuxen katt som du vill skaffa kattsällskap till?
Tänk först efter vad som skulle passa Din katt!
- Är den väldigt busig och fartfylld, eller ligger den mest och sover? Hur gammal är den? Orkar den hålla tempot som en kattunge oftast kräver?
- Kanske är det lämpligare med en vuxen katt som sällskap? Det går utmärkt, bara man jämför personligheterna – två katter med låg rang passar oftast bra ihop oavsett kön, medan två dominanta katter kan vara väldigt olämpligt.

Tänk på att…

• En lugn eller äldre katt uppskattar ett lugnt hem – en kattunge kan vara för jobbig.
• En busig katt som verkar understimulerad kan ha väldigt roligt med en kattunge eller ungkatt som kan hålla samma tempo som den själv!
• En katt som inte gillar närkontakt (sova, leka, kela) med andra katter uppskattar om du väljer en kattunge som är mer självständig, som inte söker kontakt med andra katter utan klarar sig bra på egen hand med sina leksaker.
• Om kattungen vill busa och kela med din katt men inte får det, är risken stor att kattungen blir understimulerad och då blir elak mot din katt. Detta kan sluta illa och göra så att ingen av katterna trivs, och att de börjar kissa eller bajsa utanför lådan i protest.

Tänk efter först!