Vad katten gör katten?!
Text: Emma Erensjö

Den vanligaste orsaken till att personer säger att de inte gillar katter brukar vara att katter är så oberäkneliga. Men är det verkligen så? Eller är det vi som inte har förstått oss på kattens språk? Här kan du läsa om hur du kan lära dig att förstå vad det är din katt säger!

Visst kan man som ovan med kattumgänge missförstå kattens kroppsspråk en del, särskilt om man är van vid att umgås med hundar... När hunden viftar på svansen är den glad medan katten är arg. Fast det här med kattens svans är faktiskt inte så dumt att ha som tolk för kattens humör:

Några enkla svansregler:
* Mjukt hängande nedåt = obekymrad och nöjd med livet
* Rakt upp = katten hälsar på en vän (med fyra eller två ben), varsågod att lukta!
* Svansen mellan benen = katten känner sig undergiven
* Nedsänkt och borstig svans = katten är rädd
* Svansen piskar av och an = arg eller irriterad, nu menar den allvar och vill vara ifred!
* Krökt och borstig svans = katten försöker tappert att trots sin rädsla se skräckinjagande ut.

Ansiktsuttryck
En annan bra barometer över sinnesstämningen hos katten är att titta på ansiktsuttrycken. Är man van med att umgås med katter tränar man snabbt upp förmågan att tolka en katt, men är man ovan så kan det vara lite klurigt.
Är katten i konflikt har morrhåren lagts framåt, men är det slagsmål i luften åker de bakåt för att inte vara i vägen.
Är katten glad och vill hälsa är morrhåren också framåtvinklade så när det gäller det här måste man se till flera olika signaler och inte bara morrhårens position!

Blicken
Blicken är förstås ett viktigt instrument när det gäller att förmedla och uttrycka sina känslor, även som katt. En stirrande blick med stora pupiller är en aggressiv signal.
Om du tittar på en katt som "flirtar" eller lätt kniper ihop ögonen så är det ett kattleende. Det är en gest som kan vara bra även för människor som vill visa katten att de är vänligt inställda.

Öronen
Öronen är också mycket talande på en katt och kan vridas åt alla håll och kanter! De har fem huvudsignaler: avspänd, vaksam, upphetsad, aggressiv och försvarsberedd.
En generell regel som är bra att kunna är att ju mer baksida av örat som katten visar, desto hotfullare signaler ger den.
En glad, avspänd och vaksam katt har öronen uppåt och framåt.
Är den upphetsad rycker det nervöst i dem.
En aggressiv katt som inte är rädd vrider öronen bakåt, och när de ligger helt tillplattade är den redo att försvara sig.

Konkurrens
Men ofta handlar det om att visa sig stor och stark, för en katt (som du säkert vet) anstränger sig inte i onödan... Att blåsa upp sig genom att kröka rygg och vända bredsidan till gör att man får den andre att tycka att man är en stor och mäktig katt som inte går att vinna över. Men blir det snack om att attackera motståndaren kryper katten ihop och ligger tryckt mot marken. Öronen ligger bakåtstrukna och katten reser ragg. Huvudet är riktat framåt och katten är försvarsberedd!

Snark... sssnaaarrrk...
Mest tid tillbringar katterna med slutna ögon, hela 2/3 av dygnet sover eller smådåsar kissarna. Men visste du att sovställningen är olika beroende på hur varmt det är? Jo, det är faktiskt sant. Är det svalt, lägre än 15 grader, är den ihoprullad med huvudet under sig. Är det lite varmare än så ligger den allt mer utsträckt tills den vid 25 graders värme ligger helt utsträckt med tassarna framför sig.

Hur katten ser och tolkar dig
Visst är det väl konstigt att katter envist springer till den som är mest katträdd eller hoppar upp i knät hela tiden på den allergiske besökaren! Eller... är det verkligen konstigt att den gör så? Svaret är förstås nej, för åter igen handlar det om tolkning av varandras signaler och eftersom vi inte är katter och katten inte är människa så blir det lite fel eftersom man inte har samma system, utan snarare bakvända.
Den katträdda människan sitter i regel helst stilla - katten uppskattar det och gillar dem mest!
Den som i stället försöker att locka på katten och komma i kontakt med den uppfattas av katten som påträngande och kanske hotfull så katten drar sig undan.
Det är därför som katter kan tycka illa om barn, just för att de ganska sällan sitter stilla...

Missförstånd mellan människor och katter
Katt lägger sig på rygg och visar upp sin ludna, lurviga, mjuka mage som man bara vill klappa...
Om man ovetandes böjer sig ner och glatt börjar att klappa på kattens mage kan det sluta med en mängd rivmärken och tandavtryck i den handen. Men vad får katten att vara så otacksam och "elak"?
När katten blir klappad på magen talar de urtida instinkterna om för katten att attackera. Vissa katter uppskattar helt och fullt att bli kliade på magen medan andra drabbas av väldigt motstridiga känslor som kan resultera i reaktionen "katten bara flög upp rätt som det var och rev mig när jag klappade den! Usch, vad de är oberäkneliga!".
Oberäkneliga? Nej, inte om man vet vad som orsakade den reaktionen, eller hur?

En annan situation som missförstås mellan katt och människa är att gästen sitter och tittar på den vackra katten. Blir katten "helt plötsligt" aggressiv/rädd?
Katten uppfattar den stinta blicken som ett aggressivt beteende. Det är nämligen genom att sitta och stirra på varandra som katter löser många konflikter, för de gillar som bekant inte att överanstränga sig i onödan...
Katter som är vänner låter bli att stirra och blinkar sakta för att "le" åt sin vän! (Prova!)

Renlighet...
Katter gillar att hålla isär toalett och mat. Att ställa matskålen vid kattlådan är inte direkt något som uppskattas. Inte skulle man väl själv vara så sugen på att bli bjuden på middag på grannens toalett...
Toalådan använder katten, katterna gillar nämligen själv att ha det så. Men i bland kan det kissas lite här och bajsas lite där i hemmet (något som inte uppskattas av de tvåbenta invånarna), men det är inte något de gör för att bråka, det handlar nämligen om en protest för att du ska fatta vad du ställt till med!
Visste du att en dominant katt inte gräver över efter sig. Det ger nämligen en utmärkt doftsignal (hu ja, vilken kattägare har missat det budskapet) som markerar den kattens status. De betraktar oss som ger dem mat som det överlägsna, dominerande djuret och därför är de noga med att gräva över efter sig.

...och mer renlighet
Nästan 1/3 av den vakna tiden (som i sin tur är 1/3 av dygnet) använder de till envetet putsande och fejande med sin sträva tunga som bokstavligen borstar pälsen ren.
Efter att man har klappat en katt får man bilden av att de genast tvättar sig för att lägga rätt "frisyren" igen. Så är det delvis men det handlar också om att få tillbaka sin egen lukt igen.
Tvättproceduren är en lång process, efter läggdags kan man tycka evinnerlig, men de följer faktiskt ett givet mönster. Ta dig en titt nästa gång så kommer du att förvånas över att de gör så här:
Slicka sig om munnen, blöta ena tassens insida, gno över huvudet, öronen, ögonen, kinderna och hakan. Sedan är det dags att genomgå precis samma rutin med den andra tassen. Efter det är det frambenen som gäller, skuldrorna och låren. Sedan är det intimhygienen om man vill uttrycka det så, efter det bakbenen för att till sist avsluta med... svansen förstås! Från svansrot ända ut till svanstippen.
Färdigt! Man kan ju förstå att de behöver en liten lur efter den proceduren!

Varför all denna pälsvård?
Och då menar jag kattens egen pälsvård...
Slickandet stimulerar huden att producera ett skyddande skikt som skyddar katten från såväl väta som kyla.
Det kan också användas för att kyla ner sig när det är varmt i stället för att svettas helt enkelt.
Att det fastnar hår på tungan och åker ner i magen efter allt det här slickandet kan man ju fatta. Detta kräks katten upp med jämna mellanrum genom att t ex äta gräs och det är inget som man ska banna dem för.

   << Tillbaka