Kattens behov av vätska

En katt förlorar vanligtvis vätska genom sitt saliv när den slickar dig, utandningen och via avföringen och urinen. Drabbas katten av diarré eller kräkningar förlorar den en stor mängd vätska och behöver då få i sig mycket vätska, men även om katten diar sin ungar gör den av med mycket vätska och behöver också få i sig en större del vatten än normalt.

Urin
En katt kan koncentrera sin urin väldigt mycket, det är därför som en katts kiss kan lukta så starkt, och behöver inte dricka i förhållande till sin kroppsstorlek särskilt mycket. Men om katten tvingas koncentrera sin urin allt för mycket p.g.a. att den inte får sig tillräckligt med vätska finns det risk för att den drabbas av urinsten.

Foder
Maten som katten äter ger olika behov av mängden vätska katten behöver få i sig utöver maten. Får den burkmat eller färsk mat som normalt innehåller 70-83 % vatten får den i stort sett sitt behov tillfredställt genom den, men utfodrar man katten med torrfoder behöver den få i sig hela sitt vätskebehov genom att dricka vatten.


Vatten
En katt kan tycka illa om att dricka vatten ur en plastskål eftersom de lätt ger en bismak i vattnet. Katter föredrar att dricka ur en glas-, porslin- eller rostfri vattenskål. Fräscht vatten är förstås en förutsättning för katten och man bör byta vatten 2 ggr/dag. Den ideala vattentemperaturen för katten är 5-18 grader.

En katt dricker lika ofta som den äter, normalt 10-15 ggr/dygn, så fri tillgång till vatten är ett måste.

Ökat vätskeintag
För att locka katten att dricka mer kan man t.ex. tillsätta en skvätt mjölk i vattnet eller blöta upp torrfodret, men det är inte alla katter som tycker om det. Genom att fördela måltiderna på fler över hela dygnet lockar men också den till att dricka mer.

Man får inte salta maten för att locka en katt till att dricka mer, det kan vara skadligt för katten då det påskyndar vätskans process i kroppens celler och gör katten uttorkad.

Speciella behov
När en katt som håller på att gå över ifrån en burkmatsdiet till endast torrfoder bör man vara lite extra uppmärksam på dess vätskeintag.  Detsamma gäller om den inte äter eller går på en speciell diet.

Källor: Svenska Katters Sida och Royal Canin
Sammanställt av Emma Erensjö